Forskning i ett nötskal

Forskningen: Det är något som vi ska värdesätta och prioritera mest av allting i hela vår värld. Vad hade ni själva valt om ni visste att lösningarna på hela världens problem fanns där? De flesta människor och ledare säger att vi behöver flera forskare i världen. Smarta ord, sanningar som är värda mer än diamanter, och framförallt forskning och hjälp som blir till verklighet.

Nu kommer hindret för allt detta; det som orsakar att allting i vår värld inte har, och kan bli till det fantastiska som de lovar och säger. Forskningar styrs av pengar.

En utredning föreslår att tre nya myndigheter inrättas: Vetenskapsmyndigheten, Myndigheten för strategisk forskning och Innovationsmyndigheten. (Google)

Finansieringsfrågan är central för forskning och innovation av hög kvalitet som bidrar till att lösa lokala, nationella och globala samhällsutmaningar. Varifrån kommer då pengarna ifrån till lärosätenas forskning? Och vad är syftet med regeringens forskningsfinansieringsutredning?
Svenska lärosäten får anslag för forskning och utbildning på forskarnivå direkt från regeringen. Dessa medel utgör basen för den forskning som bedrivs och lärosätena får använda anslagen fritt inom olika forskningsområden för att lösa olika frågor och att fritt publicera resultaten. Forskningens frihet är skyddad i såväl grundlag som högskolelag och regleras även av EU:s rättighetsstadga.

(Umeå universitet)

Kommentarer

Populära inlägg

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva