Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Jane Goodall, 1934-nutid, tidigare känd som baronessa är en brittisk primatolog (studiet av icke-mänskliga primater), etolog (en person som är utbildad i djurs beteenden och orsakerna bakom dem) och antropolog (kan specialisera sig inom olika områden, några av de möjliga specialiseringsområden är fysisk antropology och facial anatomy) och är mest känd att vara världens främsta expert på på schimpanser.

Hon kom till Afrika första gången 1957 då hon besökte en väns farm i Kenya. Hon stannade kvar och började arbeta på kontor. Hon tog kontakt med arkeologen Louis Leakey i Nairobi, och började arbeta som hans sekreterare på Naturhistoriska museet. Hon fick senare följa med honom och hans hustru Mary Leakey på resor till Olduvai i Tanzania, vilket motiverade henne att återvända till London för att vidareutbilda sig om primaters anatomi och beteenden.

Goodall samlade ihop forskningsmedel och återvände 1960 tillsammans med sin mor till Gombe Stream nationalpark i Tanzania. En av hennes första – och viktigaste – upptäckter var att schimpanser kan använda redskap, till exempel anpassade grenar för att komma åt termiter. När hennes handledare Louis Leakey hörde talas om upptäckten, menade han att vi måste omdefiniera redskap, omdefiniera människan, eller acceptera schimpanser som människor.

Samma år upptäckte hon också att schimpanser jagade, dödade och åt andra djur. Dittills hade den allmänna uppfattningen varit att schimpanser var vegetarianer, med undantag för myrätande. Många förvånades över schimpansernas våldsamhet och att de även gav sig på och brutalt dödade sina egna.

Leakey såg till att Goodall från 1961 fick möjlighet att studera vidare vid universitetet i Cambridge, där hon 1966 doktorerade i etologi vid Newnham College med avhandlingen Behaviour of free-living chimpanzees.

Goodall namngav de individer hon studerade, något som inte var den gängse metoden. Hon utfodrade sina studieobjekt med bananer för att komma dem nära, något som på senare tid har kommit att kritiseras, och somliga menar att det kan ha påverkat bland annat resultaten om schimpansers aggressivitet.

Text Wikipedia

Jane Goodall kan faktiskt beskrivas som en kvinnlig Tarzan som hörde hemma i en familj av apor. En djungel kvinnoforskare som specialiserar sig och symboliserar sig till apor.

FEMINISM!

Kommentarer

Populära inlägg

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva