Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 13. Mae Jemison

Mae Jemison, 1956-nutid, är en amerikansk astronaut uttagen i astronautgrupp. År 1992 blev hon den första afroamerikanska kvinnan i rymden.

Mae Jemison föddes i Decatur, Alabama. När hon var tre år flyttade hon till Chicago. Hon var tidigt intresserad av vetenskap. Som barn tillbringade hon mycket tid i biblioteket. Hon läste böcker om rymden och om evolution.

Vid 16 års ålder gick Jemison ut high school. Hon studerade sedan Kemiteknik på Stanford University fram till 1977. Under sin utbildning var Jemison engagerad i ett flertal aktiviteter utanför skolan. Hon var ordförande i studentföreningen och engagerad inom dans, teater och volontärarbete. Dessutom hjälpte hon till att driva hälsostudier i Kenya. Hon studerade hur komplicerade organismer kan påverkas av gravitationen.

Mae Jemison ansökte till NASA precis innan olyckan 28 januari 1986. Rymdfärjan Challanger exploderade, alla 7 astronauter ombord på rymdfärjan omkom. Jemison blev en av de 0,75% som blev utvald att delta vid specialinstruktion på NASA ett år efter olyckan.

Hon var en av astronauterna på Endeavour, en åtta dagar lång resa, vars uppdrag ägde rum i september 1992. Detta uppdrag var ett samarbete mellan USA och Japan. Mae Jemison tillbringade 190 timmar, 30 minuter och 23 sekunder i rymden. Hon arbetade bland annat med att fertilisera grodägg och observera deras utveckling till grodyngel. Utöver detta arbetade Mae Jemison med experiment om benceller vilket var ett av 43 olika experiment som utfördes ombord på STS-47. Utöver tidigare nämnda experiment utförde hon också undersökningar angående åksjuka och tyngdlöshet på sig själv och sex andra besättningsmedlemmar.

Information tagit ifrån Wikipedia

Kommentarer

Populära inlägg

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva