Det positiva om vad en kända kvinnor har gjort - 11. Katherine Johnson

Katherine Johnson, 1918-2020, var en banbrytande amerikansk matematiker som bland annat var verksam vid NASA och vars beräkningar av omloppsbanor för rymdfarkoster var avgörande för det lyckade genomförandet av Mercuryprogrammet, de första amerikanska bemannade rymdfärderna. Detta under en period präglad av segregation och då kvinnliga rättigheter var begränsade.

Det här om något ska vi ta till oss om kvinnans rätt och värde, och på vad Katherine, som en av alla de makalösa kvinnorna i historien, har uträttat och utfört att alla som är emot kvinnorna fortfarande ska tänka på att dessa kvinnor gjorde allting möjligt för de människorna också.

Katherine Johnson visade redan som barn talang för siffror, hon studerade hårt och genomförde sin skoltid snabbt. Som 10-åring började hon high school och vid 15 års ålder började hon läsa kurser på West Virginia State College och utbildade sig i matematik och franska. Under sin collegetid lärde hon sig att lösa stora problem genom matematik och i synnerhet geometri. Vid 18 års ålder avlade Johnson examen ifrån college.

Efter en tid som lärare blev hon år 1939 antagen som en av tre afro-amerikanska studenter till West Virginia University. De var därmed med och desegregerade skolan nästan två decennier innan Little Rock Nine gjorde det samma på en high school i Arkansas år 1957. Hon gjorde ett uppehåll från studierna när hon gifte sig med James Goble och fick tre döttrar, och fortsatte sedan att undervisa. 

 1953 började Johnson arbeta för National Advisory Committee for Aeronautics (NACA:s), vars uppdrag bestod i analysera data från flygkrascher. Där arbetade hon tillsammans med Dorothy Vaughan och Mary Jackson, i en grupp kallad West Area Computing. Gruppen bestod av afro-amerikanska kvinnor som manuellt gjorde komplexa matematiska beräkningar som sedan kom att användas i framtagandet av USA:s första rymdsatsningar. Denna grupp av kvinnor kallades för mänskliga datorer. Från Wikipedia.

Det kan ni själva se på filmen "Hidden Figures", hur orättvist hon tillsammans med sina vänner, Dorothy Vaughn och Mary Jackson, blev behandlade, men det var inte bara för att hon var kvinna, utan för hudfärgen som alla föraktade och förnedrade henne för. Det handlar inte om könet eller utseendet, det handlar om att se människan, hur hon kan utföra ett enastående och storslaget jobb och skapande.

Kommentarer

Populära inlägg

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva