Autism och alla funktionsvarierade rättvisa

Nu ska jag prata i de autistiska personernas namn och väg i detta inlägg. Har någon av er autism därute? Då vet ni säkert att ni har varit med om många tuffa utmaningar och trångsynta människor som visste allt för lite om er och era problem som ni tvingades att stå ut med otaligt många fördomar och skit som har kastats på dig så att du har känt dig som en utomjording.

Det kan vara hur man beter sig, pratar, tänker eller tycker som gör att ingen förstår.

Alla är så besatta att vi alla ska vara "normala", men egentligen är det att man ska bete sig på det sätten som de själva vill. Och så säger alla irriterat till funktionsvarierade: "Men du har det bra, vad är det du klagar för?"

Det finns vissa funktionsvarierade som kan ha utseenden som speglar att de har dessa diagnoser, men det är som att dra alla över en kam, det syns inte på alla.

Alla de utan funktionsvariationer kan simpelt döma, peka ut och avgöra att det inte alls är så farligt och irriterat säga att man inte ska använda funktionsvariationen som en ursäkt.

Men en sak ska alla veta och ha klart för sig. Alla autistiska och funktionsvarierade är alla människor, bara mycket mer speciella. Det är inte meningen att alla som har funktionsvariation ska bära en skylt där det står: "Jag har autism", utan alla ska förstå, respektera och lära sig att människor är olika.

Kommentarer

Populära inlägg

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink