Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 2. Alice Ball

Alice Ball, 1892-1916, det är verkligen inte gammalt och ändå lyckades hon lämna ett märke efter sig i världen, Alice var en afroamerikans kemist, och är berömd för att ha utvecklat ett injicerbart oljeextrakt, vilket var det mesta och bästa behandlingen mot lepra (spetälska) fram till 1940-talet. Hon var också den första kvinnan och afroamerikanen som om tog magisterexamen på University of Hawaii.

Boll utvecklade en process för att isolera etylestrar ur fettsyrorna i chaulmoograoljan så att dessa skulle kunna injiceras, men dog innan hon kunde publicera sina resultat. Arthur L. Dean, kemist och direktör vid University of Hawaii, fortsatte hennes arbete, publicerade resultaten, och började producera stora mängder av det injicerbara chaulmoograextraktet. Dean publicerade resultaten utan att ge Ball något erkännande, och kallade tekniken Deanmetoden, tills Hollmann avslöjade detta. År 1918 rapporterade en hawaiiansk läkare i Journal of American Medical Association att totalt 78 patienter kunde skrivas ut från Kalihisjukhuset av hälsoexaminatorer efter behandling med injektionerna. Den isolerade etylester förblev den främsta behandlingen av Hansens sjukdom tills sulfonamid utvecklades på 1940-talet.

Text Wikipidia

En högst imponerande ära och en enastående kvinnostorhet. Om Alice Ball inte skulle räknas som en otrolig kvinna under en så kort tid, vem ska räknas då? Där ser ni att det spelar ingen roll vilket kön, ålder eller hudfärg man har. Alice skapade det otroliga med forskningen i ung ålder.

FEMINISM!

Kommentarer

Populära inlägg

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva