Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 1. Emmy Noether

Det här är en fortsättning på inlägget "Kvinnor som ändrat historien". Det är meningen att vi ska ta fram kvinnor i världen och se värdet av deras kunskaper. Inte tillbaka till hur kvinnor blev behandlade förr i tiden. Feminism!

Emmy Noether, 1882-1935, var en tysk matematiker, mest känd för sitt nyskapande tänkande för abstrakt algebra och teoretisk fysik. Hon utbildade sig till lärarinna i språk i franska och engelska. Därefter kvalificerade Emmy sig därmed som språklärare på flickskolor, men började istället att studera matematik vid Erlangens Universitet. Som kvinna i Tyskland vid denna tid tilläts inte Noether skriva in sig som student vid universitetet, utan fick närvara som åhörare vid föreläsningar så länge den professor som höll i föreläsningen givit sitt tillstånd till detta. Det var inte alla professorer som tillät kvinnor att närvara och vid ett tillfälle vägrade en professor att inleda sin föreläsning med en kvinna i rummet.

Emmy har beskrivits som den viktigaste kvinnan i matematikens historia. Hon var en av de ledande matematikerna, under sin tid utvecklade hon teorier om ringar, kroppar och algebra.

PS. Text wikipedia

Som ni kan läsa så bidrog Emmy till en mycket stor del av utvecklingen i sina ämnen. Så det vi ska göra är att hylla henne genom att hedra alla kvinnor i världen och ge dem jämlikhet.

FEMINISM!

Kommentarer

Populära inlägg

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva