Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 5. Marie Curie

Marie Curie, 1867-1934, var en polsk och fransknaturaliserad fysiker och kemist som utförde banbrytande forskning och gjorde upptäckter om radioaktivitet. För upptäckten av grundämnena radium (Ra) och polonium (Po). Hon fick grundämnet curium (Cm) och måttenheten Curie (Ci) uppkallade efter sig. Den här exceptionella kvinnan vann nobelpriset, två gånger!

Hon var den första kvinnan som tilldelades nobelpriset två gånger, År 1903 den första i fysik och 1911 den andra i kemi. Hon var också den första kvinnan som blev professor vid Universitetet i Paris.

Marie avled av aplastisk anemi 1934, troligen ett resultat av den joniserande strålning hon varit utsatt för i sitt laboratorium. 

Marie gick på internatskola från tio års ålder och började sedan på gymnasium för flickor. I skolan utmärkte hon sig genom sin enorma minneskapacitet och höga arbetsmoral. Eftersom hon var kvinna fick hon inte börja på det vanliga universitetet, istället deltog hon och hennes syster i det så kallade "flygande universitet" - en patriotisk institution.

Men det sorgliga var att Marie Curie var den som upptäckte och föll även offer för radioaktiviteten för att följderna till de var nya för människan. Ser ni alla nu att kvinnor har också bidragit med en massa framsteg tills nutid och har offrat sig för forskningen till oss.

FEMINISM!

Kommentarer

Populära inlägg

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva