Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 4. Ada Lovelace

Ada Lovelace, 1815-1852, programmeraren, den här otroliga kvinnan har gjort ett tämligen stort steg i kvinnors historia. Hon var den enda dottern till Lord Byron och ansedd att vara den första kvinnliga data programmeraren. Adas mamma såg till att hon hade en bra utbildning i matematik och logik för att hon ville inte att hennes dotter skulle bli betraktad som galen som sin far, Lord Byron. Men Ada behöll sitt ärvda intresse som sin far. Ada Lovelace beskrev sitt arbetssätt som "poetisk vetenskap" och sig själv som en "analytiker (och metafysiker)". Efter tonåren ledde hennes matematiska talanger henne fram till ett långvarigt samarbete med en annan brittisk matematiker, Charles Babbage.

Adas arbetade på Charles Babbage's, den analytiska motorn, som gjorde Ada mest igenkänd. Motorn var en allmänt ändamål dator och Lovelace kände igen att maskinen kunde mycket mer än simpla beräkningar och skrev den första algoritmen som kunde bli använd på en maskin. Det är för denna algoritm som hon anses allmänt som den första dataprogrammerarna i världen.

Åren 1842–1843 översatte hon en artikel om maskinen skriven av den italienske ingenjören Luigi Menabrea, vilken hon kompletterade med en omfattande notapparat. Dessa noter innehåller vad många matematiker anser vara det första datorprogrammet. Hon utvecklade också en vision om datorers potential till att inte bara producera siffror. Hennes "poetiska vetenskap" drev henne fram till frågeställningar kring den analytiska maskinen som rörde relationen mellan människa och samhälle å ena sidan och tekniken som ett redskap å den andra.

Annabella (Adas mamma) hade ingen nära relation till den unga Ada. Hon lämnade ofta över den praktiska vårdnaden till sin egen mor Lady Judy Milbanke, vilken å sin sida ägnade stort intresse åt sin dotterdotter. Annabella skrev ofta brev till modern, där hon frågade hur Ada mådde. I ett av breven refererade hon till sin dotter som "det". Under tonåren vakade flera av hennes mors nära vänner över Ada, för att möjligen kunna upptäcka spår av omoraliskt beteende. Ada betraktade de här "observatörerna" som "Furierna", och hon beklagade sig senare över hur de överdrev och hittade på historier om henne. 

Ada var från tidig ålder ett sjukligt barn. Som åttaåring hade hon så svår huvudvärk att den gav henne synsvårigheter. I juni 1829 blev hon förlamad efter att ha insjuknat i mässling. Hon ordinerades sängliggande i nästan ett års tid, något som kan ha förlängt hennes konvalescens. 1831 kunde hon med hjälp av kryckor gå igen.

Trots sin sjuklighet utvecklade Ada talanger i både matematik och teknologi. Som tolvåring beslutade hon sig för att försöka flyga, ett projekt som hon grep sig an systematiskt. I februari 1828 påbörjade hon konstruktionen av vingarna, där hon bland annat utforskade de olika alternativen med papper, siden, rep och fjädrar. Hon studerade fåglars anatomi för att kunna bestämma de rätta proportionerna mellan vingar och kropp. Därefter bestämde hon sig för att skriva boken Flyology, där hon även illustrerade en del av sina rön. Dessutom gjorde hon sammanställningar över olika lämpliga flyginstrument, inklusive kompass. Slutligen inkluderade hon ångkraften som en del av sitt projekt. 

Text Wikipedia och Alux

Sammantaget: Ada Lovelace skapade datarevolutionen och gjorde att människan och maskinen kunde prata med varandra, interagera med varandra. 

Där ser ni att kunna lära sig om datorer och teknik har ingenting med könet att göra.

FEMINISM!

Kommentarer

Populära inlägg

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva