De sju dödssynderna. 6. Vrede (Ilska)

 

Synden, den som dödar, är vrede (Ilska). Det är en av dödssynderna som finns mest i bland oss och sönder och härskar i både verkligheten och sagorna. Det sägs att Munken Evagrius trodde på att vredes största ondska var att den förblindade män. Han skrev förr: "En arg man kan inte se ljuset. Bönen av en arg person är en styggelse".

Ilska var inte bara syndfull, det var kostsamt för själen. Påven Gregory skrev: "Ilska är en dyr lyx, i vilket endast män av en viss inkomst kan unna sig".

Ilska är definierad som en önskan för hämnd. Bibeln beskriver effekterna av ilska otaliga gånger. Några historier fanns där som kunde spegla ilskan i självaste Gud. Sedan finns det aktiviteter där, men de är menade som åskådningslektioner om de dödliga konsekvenserna av synden av ilska. Men för att säga sanningen helt och hållet så har ilska allvarliga konsekvenser. Det är det här verkliga typen av ilska som, om det är tillåtet att gå utom kontroll, kan bli väldigt skadligt. Det kan vara skadligt nog att förstöra saker. Att människor blir arga, därför att det är en del av människan, vi blir alla arga tidvis och att förkväva det där eller förneka det där är psykologiskt ohälsosamt.

Ilskan är det som gör att vi alla får negativa känslor och handlingar. Så som att det leder till grymhet, våldsamhet, förtryck eller förföljelse. Med få ord och i korthet sagt: vrede lockar fram det värsta i oss. Den är smärtsam och mäktig. Allting som finns runt omkring oss eller finns inom oss så är det bara en tidsfråga innan en impulsiv och fruktansvärd handling inträffar.

Kommentarer

Populära inlägg

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 3. Jane Goodall

Neuralink till för alla?

Det positiva om vad en av kända kvinnor har gjort - 8. Mary Anning

Världen behöver många fler Doc Martin

10 strålande förutsägelser om AI

Början. Det här är jag

Lista på skräckfilmer som visar mobboffer tar saker i egna händer

Utbildningen måste överleva

Albert Einsteins kloka ord och filmerna med dem

Stöd Neuralink